MINERALMAKEUP


Mineralmakeup introducerades stort för några år sedan och trenden fortsätter att växa i takt med vårat ökade miljötänkande. Det började med att Bare Escentuals kom till Sverige och började sälja sina mineralprodukter. Idag har även bland annat L'Oréal och Max Factor också hoppat på trenden. Här kommer en liten guide till mineralmakeupen.

Vad är mineralmakeup?
Mineralmakeup är produkter som är baserade på naturliga mineraler. Produkterna kan bestå helt eller delvis av naturliga mineraler. De som är i löspuderform är oftast helt rena mineralprodukter och de som är i creme/kompakt form är ofta blandade med bindningsmedel/olja/silikoner. Produkter som består helt av mineraler innehåller inga konserveringsmedel, silikoner, oljor, bindningsmedel, parfym eller talk. De är också helt fria från kemikalier och innehåller inga ämnen som späder ut mineralerna för att göra produkterna billigare.  

Passar mineralmakeup alla?
Mineralmakeup sägs vara ett bättre alternativ än vanlig makeup främst när det kommer till problemhy (t.ex. acnehy, känslig hy, rosacea). Eftersom det inte innehåller ämnen som täpper igen porerna eller irriterar känslig hy (oparfymerat) och låter huden andas kan man använda makeupen utan att behöva oroa sig om yttligare hudproblem. Många mineralprodukter innehåller också vårdande ämnen som hjälper problemhy yttligare. Jag tycker dock att det kan användas av alla som inte vill irritera huden i onödan.

Hur stort är utbudet av mineralmakeup?
Det största på marknaden idag är självklart basprodukterna som foundation, concealer och veil (kommer berätta mer om detta lite längre ner), men det finns också i form av rouge, bronzer, ögonskugga, eyeliner och dylikt. Det är dock viktigt att tänka på att de produkter som inte är i löspuderform ofta är blandade med bindningmedel och därför inte är helt rena mineralprodukter.

Vad är de olika basprodukterna?
De flesta mineralbaserade märkerna har en mineralfoundation, en mineralconcealer och en mineral veil i sitt basutbud. En mineralfoundation är grunden som täcker och jämnar ut precis som en vanlig foundation. Det positiva med mineralfoundation är att det ofta är mycket lystergivande och ger en illusion av perfekt hy. En mineralconcealer fungerar på samma sätt som en vanlig concealer, den döljer ojämnheter. En mineral veil är en avslutande produkt som du applicerar efter foundation och concealer. Den hjälper till att hålla makeupen på plats och förhindrar att huden blir oljig under dagen. Ger också extra lyster. 

Hur applicerar man mineralmakeup?
Det finns tre grundregler när man applicerar mineralmakeup och det är orden swirl, tap och buff. Swirl betyder att du lägger lite produkt i locket och borstar in produkten i borsten med cirkelrörelser tills du inte längre kan se foundationen på borsten. Tap betyder att du slår av överflödig produkt i locket för att försäkra dig om att du inte får för mycket produkt på borsten. Buff betyder att du jobbar in foundationen på huden med cirkelrörelser, du buffrar på den på huden. Följer du dessa tre grundregler kommer du garanterat på en bra resultat med rätt täckningsförmåga och finish. 

Behöver man speciella borstar till mineralmakeup?
Jag har provat att använda vanliga puderborstar till min mineralmakeup men det ger inget vidare resultat vad det gäller täckningsförmågan. Till mineralmakeup använder man speciella borstar som kallas kabuki. Dessa har fler strån än en vanlig puderborste och har högre densitet vilket gör att täckningen blir mycket bättre och jämnare. Har man dock problemfri hy och inte vill ha för mycket täckande resultat fungerar en helt vanlig puderborste bra.

Hur vet man att mineralmakeupen innehåller 100% mineraler?
Börja läsa innehållsförtäckningen! Det är något som jag har lärt mig är mycket viktigt. Om du ser att mineralprodukten innehåller silikoner, konserveringsmedel, utfyllnadsämnen, oljor, vaxer, parfymer är det inte en "ren" mineralprodukt. Mer hur många av dessa ämnen betäcknas kan du läsa i detta inlägg (många av dessa ämnen finns även i makeup).

Vilka mineralprodukter rekommenderar du?
Jag älskar Id bareMinerals mineralprodukter, trots att jag tycker dem tar ett överpris för deras produkter. Brukar dock handla dem på Feelunique, där det är mycket billigare än i Sverige. Tycker också att Lily Lolo's produkter håller bra standard, även Tikei. Provade även BM Beauty härom veckan och tycker dem gav ett mycket fint resultat. Även Elizabeth Ardens Pure Finish är fantastisk. Dock är Id bareMinerals mest hudvårdande, så rekommenderar den för dem som har problemhy. 

Vilka mineralprodukter rekommenderar du inte?
Jag tycker inte om att smutskasta märken (kan dock svara privat) och därför säger jag inget mer än att man ska kolla upp ingredienserna och speciellt på de lite billigare märkerna. Dock finns det undantag, så kolla alltid innehållsförtäckningen!   

Var hittar man mineralmakeup?
Idag finns det som sagt överallt, men de som har störst utbud på många olika märken är Kicks och Åhléns. Även Eleven har ett riktigt bra utbud av mineralmakeup. Och som sagt, Feelunique.


Har ni fler frågor är ni välkomna att fråga mig via Bloggsvar eller kommentera här nedan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0