+++INSPIRATION+++


BJÖRNAXEN

Förra helgen, 22-23 oktober, var vi på Salong CreaBjörn Axéns visning i Göteborg. Visningen som ägde rum på Gothia Towers var både med Johan Hällström och Peter Hägelstam, som driver företaget, samt Urban by Björn Axén. Johan och Peter är kända för sina fantastiska uppsättningar. Dem är även hovfrisörer, vilket innebär att dem gör hovets frisyrer. Urban by Björn Axén är ett koncept av Björn Axén som är lite mer vågat, tendigt och lite mer ostrukturerat. "Dem vänder sig till en målgrupp som uppskattar musiken lite högre, salongerna trängre och känslan lite mindre tyglad". 

Kvällen började med champagne och mingel med de 210 frisörerna som deltog. Sedan var det dags för middag med förrätt och varmrätt. Efter middagen var det dags för visning och sedan fortsatte kvällen med fest och övernattning på hotellet. Mycket trevlig kväll!  


Urban by Björn Axén
• Kortklippt
• Aggresivt
• Skitigt
• Olika längder
• Drastiska grepp
• Rått

Frisörerna i Björn Axén Artistic Team visade mycket modiga frisyrer. Det var mycket korta inklippningar i långa hår, skarpa avklipp, kontraster och nya, vågade klippkombinationer. Modellerna var infärgade i dammiga och skitiga färger för att skapa ett rått uttryck. Tyvärr är kollektionen inte så gångbar för våra kunder, vilket jag hade önskat. Men självklart finns det tekniker som man kan plocka med sig i bagaget. En hel del inspiration fick man i alla fall! Visningen var otroligt snygg.  

Björn Axén
• Flätor
• Kontraster
• Creppat
• Konstinfluenser
• Rått möter elegant
• Stramt möter lekfullt

Johan och Peter tog sig an en utmaning den här säsongen. Björn Axén var känd för sina renkamningar, vilket även Johan och Peter är, men istället för att visa samma fantastiska rena frisyrer valde dem att gå ur sin bekvämlighetszon och jobba med nya Stone Collection. I Stone Collection har dem försökt att få håret att efterlikna bergarter. Eleganta former kombinerades med råa och stenhårda ytor. Mycket abstrakta former. I deras andra kollektion, Braiding Collection, visade dem fantastiska flätningar som kombinerades med strama partier. Den här kollektionen hade mycket etniska influenser  samt hattar och huvudbonader i olika former. Peter gjorde bland annat en hatt med hjälp av flätningar som skulle efterlikna garn. Den var helt fantastisk. I förra säsongen fick man ett smakprov av denna kollektion, som nu har utvecklats.    


8TIPSFÖRBLANKALÄNGDER


1. Preparera
Använd glansgivande produkter, redan i duschen. Det finns shampoo som tar fram den naturliga glansen i håret genom att bygga upp och försluta fjällskikten på hårstråt. Light Shampoo och Light Conditioner från Sebastian Professional ökar glansen utan att tynga och passar bra för de flesta hårtyper.

2. Olja
Håroljor ger mycket glans och vårdar även håret. Använd som leave-in i fuktigt hår eller använd en liten mängd som du masserar in i händerna och drar igenom torrt hår. Jag är såld på Moroccanoil Oil Treatment och Orofluido Hair Beauty Elixir.

3. Glanstoning
För att få en mer hållbar glans kan du göra en glanstoning hos frisör. Det innebär att du lägger en ofärgad toning eller en som är ton-i-ton med din naturliga hårfärg. Toningen sluter fjällskikten och lägger sig som en tunn film runt hårstråt. Detta både skyddar och ger fantastisk glans. Wella har en speciell glanstoning hos frisör som heter Color Fresh Relights 00 och även Sebastian Professional har en glansbehandling som heter Cellophanes Clear. Fråga din frisör.    

4. Toppa
Våga besöka frisören cirka var 8:e vecka, även om du sparar ut håret. Toppklippning ger både ett fräschare och starkare hår, och dessutom klipper du bort slitna hårtoppar som ofta blir matta och gör att det är svårt att få glans i håret, trots produkter. Detta gäller speciellt dig med uppklippta längder.  

5. Vinäger
Ett husmorstips som faktiskt fungerar är att blanda en liter vatten med en deciliter vinäger och skölja håret med. Vinägern sänker hårets ph-värde och ger ökad glans. Det sägs även ta bort gula toner från blonda hår.

6. Inpacka
Att använda hårinpackning en gång i veckan kan göra underverk för ditt hår. De flesta hårtyper mår bra av en inpackning för torrt eller skadat hår, alternativt en för färgat hår. Dem brukar vara de mest glansgivande. En personlig favorit är Wella Professionals Brilliance Treatment for Coloured Hair. Den ger fantastisk glans och konkurrerar ut många dyrare alternativ.

7. Boosta inifrån
Kosttillskott är en underskattad hjälp för vackert hår. Det hjälper inte bara till att ge håret förnyad glans, det gör det även märkbart tjockare och starkare. Två populära preparat är Hårkontroll och Silicea, som båda finns på Apotek och i hälsokostaffärer. 

8. Spraya
Ibland försvinner glansen under stylingen, trots att du preppat med produkter. Då är det perfekt att avsluta frisyren med en dusch av glansspray. Undvik att spraya för mycket och för nära hårbotten, då kan det lätt se fett ut. En bra dosering får man med Sebastian Professionals Halo Mist som endast behöver en pumpning för att ge perfekt glans, eller en lätt duschning av Bb. Shine från Bumble and Bumble


SKAPASNYGGABRYN


På bild: Anastasia Stencils 4-pack, Smashbox Wax, NARS Brow Pencil, MAC 208 Small Angled Brow Brush, Laura Mercier Brow Powder Duos


Smala bryn har inte funnits på modet på ett bra tag nu, vilket gör mig personligen otroligt lättad eftersom jag älskar bryn som syns. Många är rädda för att brynen ska sticka ut för mycket, men var inte orolig, brynen framhäver dina ögon så våga lägga extra krut på brynen. Här kommer några tips och bot på vanliga brynproblem.


Överplockade bryn - Vi alla har varit med om att vi gott loss ordentligt på brynen och tagit bort för mycket. Oftast växer brynen ut igen, men ibland kan det hända att vissa hårstrån inte växer ut och du inte får tillbaka håret där det kanske behövs. Som tur är har det kommit en hel del produkter som kan stimulera hårväxten och få håren att växa ut igen, som RevitaBrow Eyebrow Conditioner från RevitaLash. Om du är rädd för att plocka bort för mycket, ta till professionell hjälp eller använd dig av en brynmall när du plockar, som finns bland annat på Kicks av märket Anastasia.

Ljusa bryn - Många har mycket ljusa bryn som knappt är synliga på mer än nära håll. Ofta blir ögonmakeupen för hård om brynen inte syns. Att fylla i brynen med en mörkare färg är inget att rekommendera eftersom det sällan ser naturligt ut. Det bästa botet är ögonbrynsfärgning. Gå gärna till en professionell första gången du färgar, så du får rätt färg till både hårfärg och hudton. Sedan kan du fortsätta färga hemma. Många är rädda för ett för mörkt resultat, men tänk på att färgen blir mörkare ju längre den sitter. Ögonbrynsfärger som du kan köpa hem finns ofta inte i många olika färger, men om du är blond kan du välja brun och endast låta det sitta i 10-20 sekunder för ett lagom resultat. 

Tunna bryn - Om du har naturligt tunna bryn kan du få dem att se tjockare ut med hjälp av en ögonbrynspenna. Men här gäller det att du har en bra teknik. Att måla hela ögonbrynet ser inte naturligt ut. Vässa pennan spetsigt, ett tips är att lägga den i frysen 5 minuter innan du vässar, och måla sedan små tunna streck i de naturliga hårstrånas riktning. På detta sätt ger du en illusion av hårstrån, och brynen ser tjockare ut. Använd en ögonbrynspenna som går ton-i-ton med brynen. Se till att pennan är hård, annars blir det bara kladdigt och onaturligt. Jag rekommenderar Brow Pencil från NARS.  

Glesa bryn - Om dina bryns hårstrån sitter glest är det bästa sättet att markera dem med en ögonbrynsskugga. Ögonbrynsskuggan lägger sig på huden och fyller igen hålen mellan hårstråna, utan att se målat ut. Här är det viktigt att man använder en hård, snedskuren pensel när man lägger på ögonbrynsskuggan. Annars lägger den sig på håren och faller bort under dagen. Jag gillar Brow Powder Duos från Laura Mercier och Trio Brow från Make Up Store.

Ostyrliga bryn - Har dina bryn svårt att ligga på plats? Ett bra sätt att kontrollera ostyrliga bryn är med ett ögonbrynsvax. Det finns också ögonbrynsgeléer som formar brynen bra. Dessa läggs på efter du fyllt i brynen. Jag gillar Wax från Smashbox, som är ett ofärgat vax, eller Brow Set från MAC, som är en ögonbrynsgelé som både finns färgad och ofärgad. Ett budget tips är att använda sig av en gammal mascaraborste och vanligt hårspray. Spraya hårspray på mascaraborsten och borsta brynen i rätt form. Det kan vara en fördel att jobba med pumpspray då, eftersom aerosolspray torkar snabbt.


BÄSTAVOLYMEN

En trend som kommer starkt våren 2012 är volymhår. 60-tals inspirerad Hollywoodglamour med stora lockar och mycket höjd är det som slår starkast. Här är några tips på hur du får fantastisk volym.


Preppa

Börja preparera redan i duschen med volymgivande shampoo och balsam. Volymgivande shampoon och balsam ger en lätt strävhet i håret som gör det lättare att stylas. Dessutom tynger det inte utan gör håret lätt och luftigt. 
Favoriter: Joico Body Luxe Volumising Shampoo och Body Luxe Volumising Conditioner och Sebastian Professional Volupt Shampoo och Volupt Conditioner 


Grunda

Grunda med en volymgivande produkt innan du fönar håret. Vad för typ av produkt du väljer är en smaksak, men ett skum eller en mousse är att rekommendera för de flesta hårtyper. Mousse och skum är lätta i konsistensen och tynger ofta inte ner lika mycket som en krämprodukt.
Favoriter: Sebastian Professional Thickefy FoamWella SP Perfect Hair och Kevin.Murphy Anti.Gravity

Föna

Föntekniken har stor inverkan på hur mycket volym håret får. Antingen kör du på lathundsversionen och fönar med huvudet upp och ned. Dock kan det göra håret något matt, eftersom du fönar hårets fjällskikt åt fel håll vilket leder till att glansen minskar. För en bra och hållbar volym, sätt in hårborsten, ghd Air Brush är bra, i hårbotten, forma ett C, föna längs borsten och släpp. Upprepa tills håret är helt torrt (viktigt, annars lägger sig volymen) dra sedan ut längderna med en rundborste, som ghd Ceramic Brush


Boosta

Vissa hårtyper är svåra att skapa volym i, men det finns bot även för dem. Toupering är ett bra alternativ som är relativt skonsamt mot håret. Ta upp en passé, spraya med lätt hårspray och sätt kammen med taggarna nedåt mot hårbotten en tredjedel från botten. Dra ner tre gånger och vänd sedan kammen med taggarna utåt och ta ett sista touperingstag. Upprepa om det behövs. På så sätt får du en lagom hård toupering och du sedan låser fast, för maximal hållbarhet. Om touperingen glider ur, grunda med ett saltvattenspray, som Wella Professionals Ocean Spriz eller Bumble & Bumble Surf Spray. Spraya i håret och föntorka innan du touperar. För vissa räcker saltvatten för volym. En annan produkt som ger bra volym är volympuder. Det finns både i sprayform, som Björn Axén Styling Powder, och i puderform, som Schwarzkopf Osis Dust It. Det appliceras 0,5-1 cm från hårbotten för bästa resultat.


Överkurs

Vill du få den där volymen med Hollywoodlockar är det bra att investera i värmespolar. Det är smidigt och går relativt snabbt när du övat på att rulla upp håret några gånger. Grunda med en volymspray, som Sebastian Professional Volupt Spray, och rulla upp håret. Rikta passéerna något framåt, så får lockarna mer volym från botten. Vänta tills håret är helt torrt och ta ut spolarna och borsta igenom.  


TALAÄRSILVERTIGAÄRGULD


VÅGAVÄLJARÖTT

Jag var nästan helt säker på att den här hösten inte skulle domineras av röda hårfärger, med tanke på att både hösten 2010 och våren 2011 gick i de rödas tecken. Men ack så fel jag hade. I Hollywood verkar röda hårsvall vara A-list och allt fler vågar sätta den svårborttagliga färgen i håret.  


För den fega

Välj en ljus kopparröd- eller en jordgubbsblond nyans om du är blond, och en brunröd nyans som drar åt koppar om du är brunett. Det är snällare mot ansiktet och drar inte åt sig lika mycket uppmärksamhet. Dem ser mest naturliga ut och passar de flesta hudtoner. Dessutom är det en bra början om du är sugen på att gå mot röda toner men inte riktigt vågar gå all-in direkt. Då kan du känna av om du trivs i det röda eller inte.  


För den modiga

Välj en klarröd nyans. Det är en färg som väcker mycket uppmärksamhet och signalerar självsäkerhet. Tänk på detta innan du slår till, en hårfärg som inte matchar personligheten ger inget bra intryck. Kan verka som en svårburen färg, men det finns röda nyanser med både varma och kalla undertoner vilket gör att alla kan hitta en nyans som passar deras hudton och ögonfärg.


För brunetten

Välj en röd nyans som går åt plommon/mahogany. Det är en svårburen färg om du är blek och rosa i hudtonen, men naturliga brunetter brukar passa mycket bra i denna röda nyans. Tänk bäriga nyanser som går år körsbär och plommon.


Att tänka på:
Varma och kalla hudtoner. Det är inte bara personer med varm hudton som passar i röda hårfärger. Blek hy som går åt rosa är oftast dem som klär bäst i röda toner.
Preparera. Preparera håret ordentligt med inpackning innan du färgar röda toner. De röda pigmenten är minst och släpper lättast från skadade hårstrån med öppna fjällskikt.
Uppsök frisör. Besök en frisör första gången du ska färga håret rött. Frisören hjälper dig att hitta rätt röda nyans och lägger rätt grund.


+++INSPIRATION+++


I ♥ CHANEL


SALONGCREA@FACEBOOK


Nu finns Salong CreaFacebook! På Facebook-sidan hittar ni tips och inspiration, samt information om salongen. Dessutom kan ni också kolla på före- och efterbilder på några av våra kunder. Så gå in och gilla här!


KONSTENATTLOCKAHÅR


Att locka hår kan verka simpelt, men det finns x antal tekniker att locka ett hår på och alla ger olika resultat. Här kommer tre av dem.

Att tänka på innan du börjar:
• Har lockarna en tendens att glida ur under dagen? Strunta i balsamet och använd en värmeskyddande produkt som vårdar, Kérastases Nectar Thermique är en av mina favoriter.
• Grunda alltid med en produkt för lockigt hår för att minska risken för friss och öka hållbarheten och stunsen. Det hjälper även raka hår att behålla lockarna längre. Ju mer svårstylat håret är, desto mer stadga i produkten behöver du.  
• Se till att håret är HELT torrt, annars kommer lockarna inte att hålla.
• Använd inte för hårda produkter, men se till att dem har stadga.
• Använd alltid värmeskydd. Värme sliter mycket på håret, oavsätt hur ofta du värmestylar det. 
• Värm upp värmeverktyget ordentligt innan du börjar. Om det är för medelvarmt kan det va svårt att få bort den misslyckade formen som du då säkert fått.
• Storleken på locktången/plattången bestämmer hur mycket lockighet du får. En liten locktång/plattång ger mycket lockighet, medan en stor ger mindre.Upprullningstekniken

Vad? En teknik för dem som vill ha mycket hållbara lockar som tål att borstas.
När? Bra som grund till uppsättningar eller inför utekvällar. Måste borstas igenom.
Vad behövs? En rundborste (gärna keramisk för att minimera att håret blir elektriskt), plattång (OBS! Ghd stylers funkar bäst till denna teknik), hårnålar/clips, värmeskydd.
Hur? Dela upp håret i ett kors utefter huvudformen, från huvudets högsta punkt till öra, från mittbena rakt ner till mitten av nacken. Ta sedan högst en centimeters långa passéer, och inte bredare än 5 cm, och spraya paséen med värmeskyddande spray. Dra igenom värmskyddet med fingrarna och sätt fast håret med toppen i rundborsten. Sätt sedan in plattången i botten och vrid ett halvt varv. Dra sedan nedåt och du inte vill ha volym, uppåt om du vill ha mycket volym och rakt ut om du vill ha lite volym. Jobba långsamt med plattången och ha bra kontroll. Rundborsten hjälper till att hålla håret på plats så det inte glider ur plattången. När du kommer till toppen drar du ur rundborsten och fortsätter med plattången i sista toppen. Ta sedan den lockade passéen och rulla upp som en curler, fäst med hårnål eller små clips i hårbotten. Fortsätt sedan uppåt och jobba på samma sätt över hela håret. Var noga med hur du vinklar håret, håller du håret 90 grader kommer lockarna bli helt perfekta. När du lockat färdigt och rullat upp hela håret låter du det svalna i 10-15 min innan du tar bort hårnålarna/clipsen. Borsta sedan igenom håret noga med en svinhårsborste för att få bort benor. Toupera eventuellt om de inte försvinner. Styla valfritt.


Lodräta passéer

Vad? En teknik där man lockar håret i lodräta passéer. Ger lite mer naturliga och mindre stunsiga lockar. Behåller längd på långt hår.
När? Bra till både vardags och fest. En aning mindre hållbarhet om man inte grundar ordentligt och sprayar efteråt. 
Vad behövs? En plattång eller locktång och ett värmeskydd. 
Hur? Dela upp håret som ett kors, det underlättar. Ta 5 centimeters långa och en centimeter breda passéer och spraya med värmeskyddande spray. Dra igenom värmeskyddet med fingrarna. Om du använder plattång: sätt plattången i botten och vrid ett halvt varv. Håll passéen rakt ut om du vill ha stunsigare lockar eller nedåt och du vill ha mer naturliga. Håll passéen i ett stadigt grepp och dra långsamt med plattången. Dra alltid långsamt med plattången, annars kommer lockarna inte att få samma hållbarhet. Om du använder locktång: sätt locktången en centimeter från botten för att inte bränna den. Vira sedan håret runt locktången och håll i 30 sekunder. Om du virar håret i en ring i mitten av locktången kommer du få mer stunsiga lockar. Virar du håret nedåt kommer dem bli mer naturliga. Fortsätt i hela nederhåret, ta ner en ny 5 cm passé och jobba på samma sätt. Om du inte vill att håret ska bli för lockigt, lämna topparna olockade. Separera lockarna med fingrarna eller låt dem vara som dem är. Spraya med hårspray.  


Slarviga lockar

Vad?
 Lockar åt olika håll som ger en rufsig och texturerad finish.
När? Både till vardags och fest. 
Vad behövs? Plattång eller locktång, värmeskydd och saltvattenspray eller annan matt produkt.
Hur? Gör på samma sätt som ovan, men locka passéerna åt olika håll. Antingen varannan åt höger och varannan åt vänster, eller två åt höger och en åt vänster och så vidare. Avsluta med att krama i en torr och matt produkt för att bryta upp lockarna och få dem att se mindre perfekta ut. jag rekommenderar Wella Professionals Ocean Spritz som är ett saltvattenspray eller Sebastian Professionals Matte Putty som är en torr och lätt lera.       


RSS 2.0