FUSIONBEAUTYCOLORCENTICALS


Fusion Beauty
som fick sitt stora genombrott 2005 med sitt hypade Lipfusion-läppglans, som syntes på alla läppar, är tillbaka med nya produkter. Deras nya produkter går under namnet Fusion Beauty Colorcenticals och har ett litet, men välsorterat utbud. Självklart finns Lipfusion-glanset kvar (både i ofärgad, och färgad form), som jag själv tycker är det bästa lipplumpglanset på marknaden, men också en rad nyheter. Bland annat Illumifill Line Filling Luminizer, en booster som bibehåller hudens volym, jämnar ut och framhäver utvalda partier i ansiktet. En annan produkt är nya Lipfusion Tinted Lip Balm SPF 15, som är ett läppbalsam med mint doft som ger fukt och mjukhet till läpparna. Dessutom har det en förstorande effekt som alla Fusion Beautys läppprodukter. Kolla in produkterna här.     


VECKANSSKÖNHETSPRODUKTV.28


Den här veckans skönhetsprodukt är en gammal favorit sedan länge, Color Ideal Skin Perfecting Makeup SPF 15 från Lancôme. Det är en tunn foundation som ger lätt täckande men perfekt finish. Jag älskar konsistensen, den är superlätt att applicera och ger ett fräscht resultat. På huiden känns den som en "second skin", som man brukar kalla det i skönhetsvärlden. Rekommenderar starkt den här foundationen för dig som vill ha ett naturligt täckande resultat med lyster och matt finish. Kostar 320 kr och hittas hos Lancôme-återförsäljare.  

HAVENOTIME

Hej! Har inte hunnit blogga den senaste veckan. Återkommer i slutet av veckan med lite mer skönhetsupdates. Puss.

VILKENBASPRODUKTANVÄNDERDUDIGMESTAV?


ENRÄDDAREINÖDEN



Ibland får jag nästan dåligt samvete för att jag använder den här produkten. Den känns så klassisk och självklar, vilket jag ofta brukar vilja motstå. Men jag älskar den, min Eight Hour Cream från Elizabeth Arden. Den går verkligen att använda till allt. Jag använder den alltid på läppar, händer och fötter under natten. Ibland använder jag den till och med som hårkur. Den är nämligen jättebra mot frissiga hårtoppar. Priset är högt (320 kr) men med den dryga konsistensen jämnar det ut sig. Om du inte har provat den, gör det.


BURBERRY+COSMETICS

Brittiska modehuset Burberry ger sig in i skönhetsindustrin med en kosmetikakollektion. Märket innefattar redan kläder, skor, väskor, accessoarer, parfymer och nu makeup. Makeupen är inspirerad av deras klassiska trenchcoat och utgår från den beiga färgen samt deras rutor från det legendariska Nova-tyget som ses på förpackningarna.

I sortimentet finns

Skin:

Sheer Luminous Fluid Foundation - En tunn och lätt krämfoundation med en gelstruktur som reflekterar ljuset. Ger en subtil finish med naturlig lyster. Återfuktande formula.

Sheer Luminous Compact Foundation - En enastående textur som ger en tunn finish när den appliceras torr eller fuktig för en mer intensiv täckning. Formulan skyddar och förfinar ansiktsdragen.
 
Sheer Luminous Pressed Powder - Ett tunt puder med en ultrafin, len textur. Balanserar glansig hy med en långvarig finish. Återfuktande med UV-skydd.

Glow:

Warm Glow Natural Bronzer - En bronzer som värmer upp huden och ger en solkysst look. Ger en naturlig och frisk glöd.

Light Glow Natural Blush - Ett rouge som ger rik färg och innehåller silikoner som gör det lättapplicerat. Ger en naturligt fräsch hud. Är återfuktande.

Eyes:

Eye Definer Eye Shaping Pencil - En ögonpenna som framhäver ögonen med ett långvarigt och vattenresistant resultat. Innehåller vegetabiliska oljor, naturliga vaxer och en hög koncentration av pigment som är snälla mot ögonen. 

Sheer Eyeshadow - En lätt men samtidigt krämig puderögonskugga som ger långvarig finish. Naturliga och jordnära toner som passar alla hudtoner.

Effortless Mascara Volumising Enhancer - En mascara med gelkonsistens som förlänger, ger volym och stärker ögonfransarna. Håller för regn och extrem värme.

Lips:

Lip Cover Soft Satin Lipstick - Ett läppstift med superlätt textur som känns hudnära och återfuktar. Lätta färger som framhäver den naturliga läppfärgen. 

Lip Glow Natural Lip Gloss - Ett krämigt läppglans som reflekterar ljuset och ger en illusion av större läppar. Återfuktande formula som håller läpparna mjuka.
 
Lip Definer Shaping Pencil - En mjuk och len läppenna som lätt glider på läpparna och framhäver läpparnas form. Ger naturlig, jämn färg. 

Jag vet inte varför, men jag får inget riktigt ha-begär av dessa produkter. Vet inte om det beror på den enkla, olyxiga designen. Har endast sätt produkterna på bild, kan ju hända att dem är lyxigare i butik. Det kan också bero på produkternas beskrivning som känns lite väl ansträngd. Jag ska ut och prova produkterna och sedan återkomma med en analys.   
Priserna ligger mellan 200-500 kr här i Sverige och produkterna utkommer den här månaden.   

CHANELMAKEUPFALL2010


Mörka naglar, mjukt sotade ögon, svagt periskorosa läppar. Så kan man summera höstlooken hos Chanel. Jag är riktigt sugen på nagellacket Le Vernis i nya tonen Paradoxal, läppglanset Glossimer i färgen Petit Pêche och ögonskuggskvartetten Les 4 Ombres i färgen Enigma. Vad tycker du om kollektionen?   


LIPSTICK


Jag är en äkta läppstiftjunkie. Jag har säkert över 50 läppstift i min samling, och jag älskar dem alla. Många har läppglans som sin favoritprodukt på läpparna, men jag älskar den där mjuka, krämiga känslan som läppstift ger. Här kommer några av mina favoritläppstift.

Giorgio Armani Armanisilk Lipstick i färgen Light Sandy Beige, 210 kr - En perfekt ljusbeige nyans som ger dem rätta nudefärgade läpparna. Väldigt härlig konsistens som håller länge utan att kännas torrt.

NARS Lipstick i färgen Heat Wave, 190 kr - En korallröd nyans med halvmatt finish som ger mycket färg med en krämig konsistens. 

MAC Lipstick i färgen All Styled Up, 110 kr - Ett riktigt krämigt läppstift i en härligt rosa nyans. Rikitgt bra hållbarhet och kvalitét.

E.l.f Lipstick i färgen Natural Nymph, ca 18 kr - Med tanke på priset är det här ett riktigt kap. Bra läppstift i en nudefärgad nyans som ger lätt glans utan att kännas kladdigt. 

NARS Velvet Matte Lipstick Pencil i färgen Belle de Jour, 190 kr - Ett matt läppstift i pennform som ger naturligt naken beige nyans. Sitter som berget.

Lancôme L'Absolu' Rouge i färgen Absolute Rouge, 225 kr - Den perfekta röda nyansen som passar det flesta. Härlig konsistens med bra hållbarhet.

MAC Lipstick i färgen Impassioned, 110 kr - Ett krämigt läppstift i en fuschiarosa nyans. Riktigt snyggt på solbränd hy.  

HÖSTTRENDER/SKÖNHET/RTWFALL2010


Matchat hos Yves Saint Laurent.

Fokus på ögonen som hos Giambattista Valli.

Missmatchat som hos Miu Miu.

Ren skönhet som hos Gucci och Emilio Pucci.

Glamouröst sotat som hos Diane von Furstenberg.

Maxade fransar som hos Cacharel.

Blekta bryn som hos Viktor&Rolf.
 
Bohemgoth som hos Sonia Rykeil och Alexandre Herchovitch.

Rockigt som hos Dsquared2 och Vivienne Westwood

Bruna skuggor som hos House of Holland och Nina Ricci.

Cremeögonskuggor som hos Yohji Yamamoto och Zac Posen.

Röda läppar som hos Sophia Kokosalaki och Gianfranco Ferre.

Naket och naturligt som hos Costume National och RM.

Svarta/vita naglar som hos Ruffian och House of Holland.

NYTTFRÅNBUMBLEANDBUMBLE


Har du riktigt torrt eller riktigt skadat hår? Bumble and Bumble har skapat två nya Wear And Care-serier for the (truly) dameged hair och for the (terribly) thirsty hair, som de själva beskriver dem. De två serierna heter Mending och Quenching.       
Mending är serien för riktigt skadat hår som utsatts för regelbunden färgning, plattning eller permanent. Produkterna är riktigt milda och reparerar, stärker, skyddar och ger glans. Allt detta utan att bleka färgen, förstöra permenenter eller få tillbaka kemiskt plattat hår. Produkterna går att använda varje dag. I serien finns shampoo, balsam, mask och complex (en daglig leave-in vård som limmar ihop hårstråets yta för att reparera, ge glans och skydd samt förhindra flygighet).
Quenching är serien för riktigt torrt hår som torkats ut genom kronisk torrhet, användning av värmestyling och borstar. Produkterna är riktigt milda och stärker, fyller på med fukt, skyddar och ger förnyad glans utan att håret förlorar fukt. Produkterna går att använda varje dag och i serien finns shampoo, balsam, mask och complex (en daglig leave-in vård som återfuktar hårstråets yta så att den blir len, kapslar in fukt, förnyar glansen, skyddar och förhindrar flygighet).  

Bumble and Bumble säljs på Björn Axén Urban-salongerna på Åhléns City i Stockholm och Göteborg, samt NK Kosmetik i Stockholm. Finns också på Mrsh.se (dock ej hela sortimentet!). För fler köpställen se här

COSMETICSANDBEDS


Funderar på att slänga iväg en beställning till e.l.f Cosmetics. Det är ett engelskt kosmetikaföretag som säljer rikitgt bra och billigt smink. En riktigt bra mineralfoundation kostar 42 kr och deras snygga läppstift går endast på 18 kr. Känns nästan löjligt billigt, men kvalitén är inget att klaga på. Är också sugen på att testa deras studiopenslar. Får väl se hur jag gör. Nu ska jag i alla fall iväg till Ikea och köpa en ny säng. Latero! 

GETTOKNOWTHEBRAND:KEVIN.MURPHY


Kevin Muphy
är en australiensk hår- och sessionstylist som jobbat i modebranschen i över två decennier. Han har jobbat med några av världens största modehus och har dessutom varit personlig stylist för kändisar som Kylie Minogue, Sienna Miller och Beyonce. Han startade märket Kevin.Muphy som innehåller moderiktiga, professionella produkter med högt innehåll av naturliga ingredienser. I utbudet finns shampoon, balsam, inpackningar och stylingprodukter som alla har designats för speciella hårtyper. Vilken hårtyp du än har kommer du hitta produkter som får ditt hår att se ut som du just klivit av catwalken. Produkterna innehåller essentiella oljor samt amimosyror för att få den ultimata behandlingen för hår och hårbotten. Dessutom är alla produkter helt sulfat- och parabenfria. 

I sortimentet ingår 
Washes and Rinses: 
Angel.Wash, 250 ml -
Färgbevarande shampoo för fint/tunt hår. Antioxidanter som skyddar ditt färgade hår. Bygger upp torra och skadade hår. Maximal volym, återfuktande effekt.
Angel.Rinse, 250 ml - Färgbevarande balsam för fint/tunt hår. Skyddar ditt hår och din hårbotten. Reparerar skadade hår på djupet. Återfuktar utan att tynga ditt hår. Ökar elasticiteten i torrt hår.  
Luxury.Wash 250 ml - Färgbevarande shampoo för kraftigt/tjockt hår. Ger maximal fukt, glans och skydd för kraftigt, torrt färgat hår. Utredande effekt. 
Luxury.Rinse 250 ml - Färgbevarande för kraftigt/tjockt hår. Djupgående balsam som ger skadat färgat hår nytt liv. Silkesproteiner och Aminosyror bygger upp ditt hår. Mango Butter ger glansen tillbaka. Mild och läkande för din hårbotten.
Balacing.Wash 250 ml - Vårdande varje dag shampoo. Stimulerar hårbotten och milt rengör ditt hår. Passar normala och feta hår. 
Leave-In.Protection 250 ml - Värmeskyddande och färgbevarande leave-in. Värmeskyddande till 220°C. Tillför elasicitet och flexibilitet. Innehåller keravis som stärker håret i fukt, när håret är som skörast. 
Maxi.Wash 250 ml - Djuprengörande shampoo. Rengör ditt hår på djupet utan att ta bort din färg. Tar bort alla gamla produktrester. Rengör och återskapar balansen på din stressade hårbotten. 
Born.Again.Balsam/Kur 250 ml - Passar normalt/fint hår. Återuppbygger torterat/behandlat hår. Innehåller sheasmör, omega 3 och omega 6. Appliceras i fuktigt hår och hårbotten, låt verka i 2-20 minuter skölj sedan. 
Protection.Wash 250 ml - Färgbevarande shampoo med värmeskydd. Hårstärkande och fuktgivande. Skyddar håret till 220°C. Aminosyror bevarar hårfärg samt skyddar mot UV-ljus. Massera i fuktigt hår, skölj sedan.
Hydrate.Me.Rinse 250 ml - Återfuktande balsam för normala till torra hår. Utredande effekt. Ger ditt hår glans. Återfuktar utan att tynga ner ditt hår.
Born.Again.Wash 250 ml - För extremt skadat och behandlat hår. Fullproppat med vitaminer, proteiner och fukt som ger liv åt skadat torterat och uttorkat hår. Hydroliserat veteprotein reparerar. Massera in i fuktigt hår, skölj sedan. 
Hydrate.Me.Wash 250 ml - Återfuktande shampoo för normala till torra hår. Ger ditt hår maximal återfuktning. Ger en silkeslen känsla. Fukten låses in i håret. 

Styling:
Anti-Gavity - Volymgivande lotion som ger mycket bra volym, hårtjockande, utan att det känns som man har en produkt i håret. Lite lätt strävhet. 
Hair.Resort - En saltvattenprodukt i crèmeform. Ger dig en glansig beachlook med lagom strävhet. Får fram lockar och volym. Skapar en rufsig look. Kan även användas som alternativ till vax på korta hår. 
Body.Guard - Återfuktande glanslotion/serumlotion. Lugnar ner och ger en mjuk men lätt stylingkänsla. Dämpar frissighet och ger håret fukt. Ger mycket glans. 
Motion.Lotion - Lockförstärkande lotion. Ger perfekta lockar med bra stuns, form och glans. Binder ihop lockarna så att de blir mjuka och lena. 
Straight.Defence - Utslätande lotion med värmeskydd upp till 220°C. Ger ett rakt hår med glans och lyster. Motverkar statisk elekricitet/flygigt hår. Lätt stylingkänsla i håret.
Damage.Manager - Viktlös och värmeskyddande spray upp till 220°C. Håret förstärks och får glans. 
Full-On.Protection - Saltvattenspray med värmeskydd upp till 220°C. Ger en saltvattenkänsla med textur och glans. Rufsig look. En lättare variant på Hair.Resort och i sprayform. 
Heated.Defence - Volymspray med värmeskydd upp till 220°C. Ger en fräsch/ren volymeffekt. Ger styrka och glans. En lättare variant på Anti.Gravity. 
Sticky.Buisness - Paste med medium stadga. Ger allt från en medium till mjuk stadga beroende på hur du applicerar produkten. 
Easy.Rider - Antifrizz paste, glanscrème. Ger ett glansigt hpr med en följsam look. Easy.Rider tar fram lockar eller lugnar ner frissiga hår. 
Gritty.Buisness - Matt lera med torr och mediumhård känsla. Skapar ett stort hår med mycket textur. Matt look. Ger bra volym om den appliceras i hårbotten.
Night.Rider - Torr paste med hård stadga. Ger bra stadga med matt finish. Oändliga stylingmöjligheter.
Staying.Alive - En leave-in spray/proteinkur för håret. Återfuktande och återuppbyggande. Ger en lätt stylingkänsla. 
Fresh.Hair - Torrshampoo för "very busy people". Neutraliserar fet hårbotten och tar bort oönskade dofter. Fresh.hair ger dig volym och textur. 
Session.Spray - Hård spray med UV-skydd. Fuktgivande och mycket glans. En torr spray med hård stadga som håller frisyren på plats hela dagen. Lätt att borsta ur, lämnar inga vita rester och flagnar ej. 

(Källa: Kevin.Murphy Stylingguide)  

EXTENSIONS


Jessica Simpson, ett exempel på hur en riktigt bra hårförlängning ska se ut.


De senaste åren har hårmodet dominerats av olika typer av extensions ("hårförlängningar"). Jag har en snabbutbildning inom ämnet och har dessutom haft extensions själv och tänkte därför svara på de vanligaste frågorna inom ämnet. Jag jobbar med keratinvaxslingor när jag gör hårförlängningar, så det är där jag främst är kunnig.

Jag ska sätta i hårförlängning för första gången. Vad gör jag?
Jag tycker alltid att man ska besöka en frisör första gången man ska sätta i hårförlängning. Främst för att vi ger tips och skötselråd, men också för att se hur vi arbetar. Sedan om man gör det hemma nästa gång är upp till var och en. När en kund ska göra en hårförlängning kommer man först på en konsultation på salongen. Där kollar vi hårkvaliét, längd, färg och hur mycket slingor vi ska sätta in. Om någon slinga skulle ramla ut inom de första dagarna sätter vi dessutom i dem igen. När det gäller hårförlängning får man vad man betalar för. Gör du dem hos en specialist kommer det bli ett riktigt bra resultat som är hållbart.  

Hur mycket slingor behöver jag?
Det är väldigt olika, men man brukar säga att om man har mycket tunt hår räcker det med 40-60 slingor. Vill du dock ha tjockare och längre hår rekommendera jag att man sätter i 60-100 slingor. Om du har tjockt hår behövs 100-150 slingor. Om du har page eller kort hår brukar man säga att man minst behöver 100 slingor, men det varierar. Under konsultationen bestäms det hur mycket slingor som behövs. Vi sätter vanligtvis in 50-75 slingor på skandinaviska hår.

Vilken färg ska jag välja?
Vi hjälper dig med det under konsultationen, men man ska alltid välja en färg som smälter ihop med topparna bäst. Det kan vara svårt att se vilken färg man ska använda eftersom man ofta har 2-3 nyanser eller fler i håret, men det finns kombinerade färger. Vi använder oss av en färgkarta när vi beställer håret, och ibland kan det bli fel. Men det går självklart att färga slingorna om de är helt fel färg.

Kan hårförlängningen skada mitt hår?
I regel ska hårförlängningar inte skada håret om du följer salongens skötselråd. Om du inte sköter det kan det dock slita på ditt vanliga hår. Det viktigaste man ska tänka på är att alltid borsta håret försiktigt och absolut inte på fästerna. Man ska häller inte sätta upp för strama toffsar eftersom det drar för hårt på hårsäckarna. Sov alltid med tofs. Man ska alltid vara försiktig med hårförlängningen. Borsta alltid håret från topparna och uppåt.

Kan jag styla mitt hår som vanligt?
Du kan självklart tvätta, föna och styla håret som vanligt. Tänk dock på att använda värmeskyddande produkter samt produkter med mycket fukt. Håret brukar ofta vara hårt preparerat och är ofta glanslöst. Hårförlängningen mår bra av produkter med mycket protein. Hårförlängningen mår dock bäst av att självtorka. Tänk på att absolut inte platta eller locka på fästerna, de kan lossna. Oftast ansvarar vi inte för att sätta i slingor igen som lossnat av värmestyling, det är kundens ansvar.  

Hur tvättar jag ett hår med extension?
Du kan tvätta håret som vanligt, dock ej med huvudet upp och ned. Om du vill motverka trassel är det bra att endast "smeka" in shampoot, alltså dra nedåt istället för att gnugga in det. Många tror att man måste använda shampoo och balsam som är speciellt utvecklat för extensions, men det är en myt. Du kan använda ditt vanliga shampoo och balsam, använd dock helst produkter från frisören eftersom dem är skonsamma och inte skadar håret. Vissa billigare shampoo och balsam kan göra så att fästerna lossnar. 

Vilka produkter ska jag använda?
Tänk fukt och proteiner. Det är det viktigaste. Använd fuktgivande shampoo, balsam och inpackning (använd dock inte inpackning på fästerna). Använd ett proteinspray varje dag, som t.ex. Sebastians Potion 9 Lite. Använd alltid värmeskydd innan du värmestylar håret. Det är väldigt bra att använda serum och silkesdroppar i längderna för att få extra glans. Använd alltid produkter från frisören, de är skonsammast mot förlängningen. Jag har dock provat att jag allt tvärtom vad jag lärt mig och mina extensions mådde bra, men kan inte utala mig om det var tur eller inte.  

Kan jag bada med hårförlängningen?
Det går bra att bada med hårförlängning. Tänk dock på att helst bada med fläta, eftersom det motverkar trassel. Om du badar i saltvatten ska du helst tvätta håret direkt efter, eftersom saltvatten är uttorkande. 

Hur tar man ur hårförlängningen?
Man ska alltid ta ur sin hårförlängning hos frisör. Många gör det hemma med hjälp av aceton eller bensin, men det kan ge starka allergiska reaktioner i hårbotten och är absolut inte att rekommendera. Vi använder en speciell extensionremover som finns att köpa hos många återförsäljare om man absolut vill göra detta hemma. Men vi rekommenderar alla att komma till salongen och ta ut slingorna, då ser vi hur ditt hår har reagerat och kan klippa det om det blivit slitet eller dylikt. När vi tar ut slingorna blir det inget slitage och det brukar gå snabbt.

Syns det att jag har hårförlängning?
Oftast gör det inte det. Vi provar ut färgerna noga. Vi sätter dessutom aldrig i slingorna i kanterna av hårfästet, så du kan ha tofs som vanligt. Ibland kan det synas om fästerna växt ut mycket, men vanligtvis gör det inte det.


Vill du se exempel på dåliga hårförlängningar, googla på Britney Spears. Hon är känd för sina usla hårförlängningar, såhär får det absolut inte se ut.


VECKANSSKÖNHETSPRODUKTV.27


Veckans skönhetsprodukt heter EyeBright och kommer från Benefit Cosmetics. Det är en ögonpenna i en lätt ljusrosa ton med ljusreflekterande pigment som direkt piggar upp ögat när den appliceras innanför franskanterna. Som Benefit Cosmetics själv beskriver den är det en kafferast på penna. Nyansen passar alla hudtoner och framhäver alla ögonfärger. Jag har använt den här i några år nu, och jag tycker den är fantastisk. Resultatet blir mycket naturligt och effekten går inte ens att jämföra med den klassiska vita kajalpennan. Pennan går att beställa på Benefit Cosmetics hemsida och kostar $20.00. Den finns också hos Lookfantastic och en hemsida som heter Cdwow. Har dock inte provat att beställa därifrån än.   

ÄMNENDUSKAUNDVIKA-HÅR



Jag som utbildar mig till frisör lägger mycket tid på att hitta bra hårvårdsprodukter som inte skadar håret på något sätt. När man möter kunder lägger väldigt få pengar på bra shampoo, balsam och inpackningar och det är något jag verkligen funderar mycket på. Varför? Vi går till frisören och klagar på att håret blir slitet så fort, men tänker inte ens på att boven kan vara det där 35 kr shampoot från ICA? Många hårrengöringsprodukter innehåller ämnen som försämrar håret kvalitét och skadar mer än gör nytta.

Här är några ämnen som man ska undvika:

Sulfater - Sulfater är starkt uttorkande tvättensider som finns i många shampoon. Shampoo som innehåller sulfat är endast bra när man ska tvätta bort silikoner m.m, och finns därför ofta i djuprengörande shampoon. Innehåller balsam eller inpackningar sulfater är det ofta inget att beskymra sig om eftersom det då används som emulgeringsmedel i väldigt små mängder.
Benämningar på sulfater:
Sodium Lauryl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Ammonum Laureth Sulfate

Silikoner - Silikoner finns mestandels i budgetshampoon. Silikoner lägger sig som en hinna på hårstrået och kan göra att färgningar/permanenter ger ojämnt resultat. Silikoner tynger ned håret och är dessutom inte biologiskt nedbrytbara. Det finns silikoner som är vattenlösliga, men dessa är dyra och används endast i frisörshampoo.
Benämningar på silikoner:
Cyclopentasoloxane
Dimethicone
Dimethiconol
Phenyl Trimerhicone
Amodimethicone
Cyclomethicone
Dimethicone Copolyol
Polysilicone-9


Mineraloljor - Framställs från bergolja, precis som bensin och motorolja. Är dock kraftigt rengjorda. Mineraloljor är både billiga och hållbara, och används därför ofta i billigare shampoon eftersom det är billigare att framställa än animaliska fetter som finns i frisörshampoo. Mineraloljor lägger sig som en hinna över hårstrået så att inget syre eller fukt kan komma åt det. Håret blir livlöst och torrt innanför hinnan. Mineralolja är inte vattenlösligt och för att tvätta bort mineraloljor behövs ett shampoo med sulfat.
Benämningar på mineraloljor: 
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffinum Liquidum
Paraffin
Paraffinum
Vaselin
Ozokerit
Polysobutene
E905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin


Alkoholer - Alkoholer är uttorkande för håret och används för att döda bakterier. Det finns dock fettalkoholer som är bra för håret, som t.ex Cetyl Alcohol och Stearyl Alcohol. Innehåller balsam eller inpackningar uttorkande alkoholer används det som emulgeringsmedel, precis som sulfater.  
Benämningar på alkoholer: 
Alcohol Denat
Denaturated Alcohol
Isopropyl Alcohol
SD Alcohol
Etanol
Benzyl Alcohol   

Övriga ämnen - Det finns andra ämnen som kan vara uttorkande eller svåra att avlägsa från håret, som ofta finns i stylingprodukter. 
Benämningar:
Castor Oil (Ricinolja)
Beewax - går endast att tvätta bort med diskmedel
Candella Wax
Microcrystalline Wax
Kaolin
Witch Hazel (Trollhassel) - uttorkande 
Sodium Polystyrene Sulfonate
Lanolin
Quaternium-xx (**xx = siffra som följer)
Polyquatermium-xx

Jag har jämfört två shampoon, ett budget och ett frisörshampoo, för att se vilket som är snällast mot håret. Jag jämförde Kevin.Murphys Luxury.Wash som sägs vara sulfat- och parabenfritt samt Garnier Fructis Color Resist Cremeshampoo

Kevin.Muphy Luxury.Wash:
Water (Aqua)(Eau), Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Glycol Distearate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Fragrance, Polyquaternium-7, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Glycereth-26, Hydrolyzed Vegetable Protein PG-Propyl Silanetroil, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Decyl Glucoside, Lauryl Alcohol, Cinnamidopropyltrimonium Chloride, Butylene Glycol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Dihydroxypropyl PEG-5 Linoleammonium Chloride, Hydrolyzed Oat Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Oats, Lactic Acid, Malic Acid, Camellia Sinensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Certified Organic Chamomile Extract, Certified Organic Lavender Extract, Certified Organic Angelica Extract, Superoxide Dismutase, Melanin, Ascorbic Acid, Tocopheryl Acetate, Citric Acid, d-Limonene, Linalool
Skadliga ämnen: Polyquatermium 7 

Garnier Fructis Color Resist Cremeshampoo:
Aqua/Water, Sodium Laureth Sulfate, Dimethicone, Disodium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonmium Chloride, Niacinamide, Saccharum Officinarum Extract/Sugar Cane Extract, Sodium Benzoate, Sodium Hydroxide, Salicylic Acid, Camella Sinensis Leaf Extract, Linalool, Benzyl Salicylate, Benzyl Alcohol, Pyrus Malus Extract/Apple Fruit Extract, Carbomer, Pyridoxine HCI, Citric Acid, Butylphenyl Methylpropional, Euterpe Oleracea Pulp Powder, Citronellol, Vitis Vinifera Seed Oil /Grape Seed Oil, Citrus Medica Limonum Peel Extract/Lemon Peel Extract, Hexylene Glycol, Amyl Cinnamal, Parfum/Fragrance
Skadliga ämnen: Sodium Laureth Sulfate, Dimethicone, Benzyl Alcohol

Om man börjar utvärdera ser man först att Kevin.Murphys shampoo innehåller fler ämnen än Garniers. Detta för att de måste ersätta de effektiva men skadliga ämnena med fler olika ämnen för att skapa samma effekt utan att håret skadas. Kevin.Murphys shampoo innehöll endast ett ämne som anses vara skadligt och det var Polyquaterium 7. Detta ämne har endast bevisats skadligt för människor som är överkänsliga för detta ämne. Garniers shampoo innehöll däremot 3 skadliga ämnen, Sodium Laureth Sulfate, Dimethicone och Benzyl Alcohol. Sodium Laureth Sulfate är en sulfat som rengör mycket effektivt men är mycket uttorkande. Dimethicone är en silikon som inte är vattenlöslig och lägger sig som en hinna på hårstrået och förhindrar att fukt och proteiner som håret behöver kan tränga in. Benzyl Alcohol är en alkohol som används för att förhindra att baktrier förökar sig i produkter, men är rejält uttorkande för håret. Kevin.Murphys shampoo innehåll sulfat-liknande ämnen som Sodium Cocoyl Isethionate och Sodium Lauryl Sulfoacetate, men som till skillnad  från sulfater innehåller stora molikyler och är därför mer skonsamma och milda. 
Så nu är det bevisat, frisörshampoo är bättre än billigare shampoon.         

MACHAUTE&NAUGHTYLASH


MAC
har kommit ut med en ny revolutionerande mascara, Haute & Naughty Lash. Det är en två-i-en mascara som gör det möjligt att välja om du vill ha naturligt definierade- eller dramatiska fransar. En borste förfinar applikationen för ett rent svep, medan den andra borsten ger laddar fransarna för en större påverkan. Mascaran verkar spännande. Mascaran kommer att släppas i oktober. Håll koll hos närmaste MAC-återförsäljare.  

PRIMER





Vad är en primer?
En primer är en ofärgad kräm/gel/lotion som jämnar ut huden, förminskar porerna och rodnad samt ger lyster. Man kan säga att en primer ger en perfekt målargrund för din hud. Den gör också att makeupen håller länge samt att produkterna håller sig på plats hela dagen utan att blekna eller smetas ut. En primer gör också att du inte behöver använda lika mycket foundation som du brukar.  
Det finns olika typer av primers. En del är speciellt anpassade för olika hudtyper - så som fet hy, hy med fina linjer, torr hy etc. Det finns också neutralierande primers i olika nyanser som döljer till exempel ärr eller rodnad med hjälp av kontrastfärger.  

Vad innehåller en primer? 
En primer innehåller ofta silikon så att den ska vara lätt att applicera. Det är vanligt att den innehåller ljusreflekterande pigment som hjälper till att förminska porer och fina linjer. 

När använder man en primer?
Du använder din primer efter din dagkräm men innan du lägger på din foundation. Man kan använda primern över hela ansiktet eller på enstaka områden där makeupen har en tendens att försvinna. Ju mer du arbetar in din primer, desto bättre resultat får du. 

Hur applicerar man primer?
Det är lättast att applicera en primer med hjälp av fingertopparna. Tänk ungefär att det är som din dagkräm. Primers är ofta väldigt dryga och det behövs ytterst lite för att få bra resultat. Applicera den punktvis i ansiktet och massera sedan in den noga. Ungefär en halv till en pump av primer räcker för hela ansiktet.

Vad kostar en primer?
Det finns primers i alla möjliga prisklasser, allt från lyx till budget. När det gäller primer rekommenderar jag dock att gå lite högre upp i prisklasserna, budgetalternativen lägger sig ofta som en hinna på huden och är ibland inte vattenlösliga. Jag rekommenderar starkt MAC och Smashbox primers.


ATTSPRARELLERSLÖSA

Hade jag varit rik hade hela mitt rum varit fyllt med skönhetsprodukter. That's it. Men som "fattig" student räcker inte pengarna till allt man vill ha, och då gäller det att prioritera. Här kommer några tips på hur du kan spara pengar men endå hålla en bra skönhetsrutin.

Leta på nätet!
Skönhetsprodukter är nästan alltid billigare på nätet. Jag antar att det är så eftersom man inte kan prova ut sminket genom datorskärmen. Därför är ett jättebra tips att kolla ut skönhetsprodukter i affärerna och sedan leta efter dem på nätet. Jag köpte förrut mina Sebastian-produkter hos frisör, vilket gick på 270 respektive 300 kr (för shampoo och balsam). Nu när jag hittat Feelunique.com köper jag dem där för endast 136 respektive 156 kr. Ganska stor skillnad eller hur? Det är ett riktigt praktexempel tycker jag.

Tänk innan du köper
Behöver du verkligen det där nya hypade Chanel-läppglanset? Eller räcker det med att köpa den billigare kopian från Isadora? Tänk igenom alla dina köp, är produkten värd sina pengar? Om du är osäker - be om ett prov.

Spara + Slösa
Det finns produkter man helst ska lägga lite mer produkter än andra, samt vice versa. Här kommer en snabbgenomgång av några.

Slösa

Shampoo + Balsam + Inpackning
Hudvårdsprodukter
Foundation
Mascara
Primer
Sminkborstar

Spara

Nagellack
Ögonskuggor
Rouge
Hårspray + Stylingprodukter

Tänk det som ligger närmast huden/håret borde du vara mest noga med att det är bra produkter. Likaså när det gäller ögonen.


VISSTEDUATT...


... du ska använda inpackning varje gång du tvättar håret om du värmestylar håret varje dag för att bibehålla hårets kondition? Ett tips är att använda din inpackning istället för balsam. Låt verka i några få minuter några gånger i veckan och du får samma (om inte bättre) resultat som om du hade använd inpackningen en gång i veckan.

NECTARTERMIQUE



Just nu är jag helt hooked på Kerastase värmeskyddande Nectar Termique. Det är en värmeskyddande kräm för torrt hår som går djupare in i hårstået och vårdar mer varje gång du tillsätter värme, till exempel när du plattar, lockar, fönar etc. Dessutom sitter den kvar i ca 6 tvättar(!). Produkten masseras in grundligt i fuktigt hår. Sedan ska håret kammas igenom med en bredtandad kam. Efter det ska man föna håret med rundborste eller annan fönborste. För att sedan få ännu bättre effekt ska man platta, alternativt locka, håret för att produkten ska gå in djupare. Jag älskar verkligen den här produkten, den ger en nyklippt känsla till mitt annars väldigt torra hår. Kostar ca 315 kr hos Kerastase-återförsäljare. Try it, du kommer inte ångra dig.    

 


LOVETHEWEATHER


ÄLSKA VÄDRET!
Tog mig precis en springtur ute i det fina vädret med hunden. Nu blir det en kall dusch med inpackning för att reparera mitt skadade hår. Kerastase, here i come. 


RSS 2.0