FOUNDATIONGUIDE


Hur väljer jag rätt foundation?

Reda först och främst ut vilken typ av täckning du vill ha. Jag tycker personligen inte att man ska använda sig av för täckande foundations eftersom det ofta ser onaturligt ut. Det är bättre att komplettera med en concealer. Det är dock också viktigt att ta hänsyn till vilken hudtyp du har. Om du har en fet hy ska du leta efter en foundation som är oljefri och ger en matt finish. Om du har torr hy ska du välja en oljebaserad foundation eller en foundation med återfuktande egenskaper. Har du oren hy eller pigmentfläckar kan du välja en lite mer täckande foundation, men se dock till att den innehåller ämnen som inte skadar huden yttligare. Har du mogen hy ska du leta efter en foundation som är extra återfuktande och utjämnande. Har du normal hy kan du välja foundation beroende på vilken finish du vill ha. 

Hur väljer jag rätt färg?

Nu till det viktigaste och det flest gör misstag med, att välja rätt färg. Oftast blir foundationen för mörk eller för ljus, men det viktigaste att tänka på är att välja en foundation som matchar din hudton EXAKT - och jag menar verkligen EXAKT. Vill du se mer solbränd ut, komplettera då med ett solpuder. Väljer du fel ton riskerar du att resultatet blir fläckigt och ojämnt. För bästa resultat ska du testa din foundation på käkbenet. Där har du ofta en ton som passar både ansiktet och halsen. Titta alltid på färgen i dagsljus också. Om du inte ser någon linje där du applicerade foundationen har du valt rätt nyans. 
Många märken har foundations med både rosa och gula undertoner, det misstaget som många gör när dom köper en foundation är att köpa en med gula undertoner när de i själva verket har rosa undertoner, och då spelar det ingen roll hur ljus foundationen är för du kommer ändå se gul/orange ut i ansiktet. Vet du inte vad du har för undertoner så kan en bra riktlinje vara att titta på blodådrorna på insidan av handleden. Har du gula undertoner så ser blodådrorna mer gröna ut, har du rosa undertoner ser dom mer blå ut.
Eftersom man ändrar hudtonen beroende på säsong är det ett bra tips att ladda upp med två nyanser av samma foundation. En i lite mörkare ton på sommaren och en lite ljusare på vintern. Då kan du också blanda för att få till exakt nyans. 

Olika typer av foundations

Flytande foundation - Den vanligaste typen av foundation. Har låg-hög täckningsgrad och finns med alla finishs du kan tänka dig.

Cremefoundation - En cremebaserad foundation som ofta är avsedd för mogen hy. Jämnar ut huden och täcker mer än en flytande foundation.

Studiofoundation - En foundation som är avsedd för teater- och studiosminkningar. Är ofta mycket täckande och ger perfekt hy. Rekommenderas inte till vardags då den täpper igen porerna. Finns dock i lättare versioner.

Kompaktfoundation - Ett mellating mellan foundation och puder. Passar ofta fet hy bra. Har ofta hög täckningsgrad.

Mineralfoundation - En foundation som är baserad på naturliga mineraler. Den är ofta i puderform och appliceras med hjälp av en speciell kabukiborste. Denna typ av foundation är bra för problemhy eftersom mineralerna har en vårdande och läkande effekt för både rosacea och akne. Det finns även flytande mineralfoundations med då tillsätts silikoner och gör det inte till en lika ren produkt. 

Tonad dagkräm - Ett mellanting mellan en flytande foundation och en dagkräm. Den här typen passar dig som har felfri hy eller bara vill jämna ut hudtonen något, men också för dig med torr hy som behöver extra vård. 

Foundationtypen för dig


Torr hy
Foundationtyper som passar bäst för dig:
Flytande foundation, cremefoundation, tonad dagkräm
Grundlag: Välj en oljebaserad foundation eller en foundation med återfuktande ämnen.
Undvik: Mineralfoundations i puderform kan ofta få huden att se flagig ut. Personer med torr hy har ofta inga ojämnheter att täcka, så välj en foundation med låg-medium täckning.
Produkttips: Dior Diorskin Nude Natural Glow Hydrating Makeup SPF 10, MAC Select Moistureblend SPF 15 Foundation, Laura Mercier Tinted Moisturizer SPF 20.


Fet hy
Foundationtyper som passar bäst för dig:
Flytande foundation (matt), tonad dagkräm, kompaktfoundation, mineralfoundation
Grundlag: Välj en oljefri, matt foundation som håller huden matt hela dagen
Undvik: Oljebaserade foundations och foundations med för mycket lyster. Dessa får huden att se glansig ut.
Produkttips: bareEscentuals bareMinerals Matte Foundation SPF 15, Laura Mercier Oil-Free Tinted Moisturizer SPF 20, Shiseido The Makeup Sheer Matifying Compact SPF 22


Oren hy/Aknehy
Foundationtyper som passar bäst för dig:
Flytande foundation, mineralfoundation
Grundlag: Använd foundations anpassade för oren hy/aknehy. 
Undvik: Alltför täckande foundations som täpper igen porerna.
Produkttips: Clinique Acne Solutions Liquid Makeup, Shiseido Pureness Matifying Compact, bareEscentuals bareMinerals Original Foundation SPF 15   


Känslig hy
Foundationtyper som passar bäst för dig:
Flytande foundation, mineralfoundation, tonad dagkräm
Grundlag: Använd foundations med hudvårdande egenskaper och rena ämnen. 
Undvik: Starka produkter som gör känslig hy öm.
Produkttips: Clinique Redness Solutions Makeup SPF 15, MAC Studio Moisture Tint SPF 15, Laura Mercier Silk Créme Foundation

Mogen hy
Foundationtyper som passar bäst för dig:
Flytande foundation, cremefoundation
Grundlag: Välj en återfuktande, utjämnande foundation. Gärna med lyster.
Undvik: Matta foundations som lägger sig i fina linjer.
Produkttips: Clarins Extra Firming Foundation SPF 15, Estée Lauder Re-Nutrive Ultimate Lifting Creme Makeup SPF 15, Clinique Dewy Smooth Anti-Aging Makeup SPF 15


Blandhy
Foundationtyper som passar bäst för dig:
Flytande foundation, mineralfoundation, kompaktfoundation
Grundlag: Välj en foundation anpassad för blandhy. Den ska ge fukt och samtidigt hålla huden matt.
Undvik: Foundations med mycket lyster.
Produkttips: MAC Select SPF 15 Foundation, Estée Lauder Equalizer Smart Makeup for Combination Skin SPF 10, Clinique Superbalanced Powder Makeup SPF 15 
 

Applicering

Jag tycker att man alltid ska använda en makeupsvamp eller foundationborste vid applicering av foundation. Det beror både på att det ger en bättre finish, men också för att vi har mycket bakterier på fingrarna (även om vi tvättar dem!) som vi inte vill ha på huden. Foundationsvampar finns i de flesta butiker och skiljer sig inte jättemycket från varandra. När det gäller foundationborstar rekommenderar jag Smashbox och MAC.  


Kommentarer
Postat av: Evelyn

Snälla hjälp mig, vilken är den bästa foundation som inte skadar huden?

2011-02-01 @ 19:04:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0