EXTENSIONS


Jessica Simpson, ett exempel på hur en riktigt bra hårförlängning ska se ut.


De senaste åren har hårmodet dominerats av olika typer av extensions ("hårförlängningar"). Jag har en snabbutbildning inom ämnet och har dessutom haft extensions själv och tänkte därför svara på de vanligaste frågorna inom ämnet. Jag jobbar med keratinvaxslingor när jag gör hårförlängningar, så det är där jag främst är kunnig.

Jag ska sätta i hårförlängning för första gången. Vad gör jag?
Jag tycker alltid att man ska besöka en frisör första gången man ska sätta i hårförlängning. Främst för att vi ger tips och skötselråd, men också för att se hur vi arbetar. Sedan om man gör det hemma nästa gång är upp till var och en. När en kund ska göra en hårförlängning kommer man först på en konsultation på salongen. Där kollar vi hårkvaliét, längd, färg och hur mycket slingor vi ska sätta in. Om någon slinga skulle ramla ut inom de första dagarna sätter vi dessutom i dem igen. När det gäller hårförlängning får man vad man betalar för. Gör du dem hos en specialist kommer det bli ett riktigt bra resultat som är hållbart.  

Hur mycket slingor behöver jag?
Det är väldigt olika, men man brukar säga att om man har mycket tunt hår räcker det med 40-60 slingor. Vill du dock ha tjockare och längre hår rekommendera jag att man sätter i 60-100 slingor. Om du har tjockt hår behövs 100-150 slingor. Om du har page eller kort hår brukar man säga att man minst behöver 100 slingor, men det varierar. Under konsultationen bestäms det hur mycket slingor som behövs. Vi sätter vanligtvis in 50-75 slingor på skandinaviska hår.

Vilken färg ska jag välja?
Vi hjälper dig med det under konsultationen, men man ska alltid välja en färg som smälter ihop med topparna bäst. Det kan vara svårt att se vilken färg man ska använda eftersom man ofta har 2-3 nyanser eller fler i håret, men det finns kombinerade färger. Vi använder oss av en färgkarta när vi beställer håret, och ibland kan det bli fel. Men det går självklart att färga slingorna om de är helt fel färg.

Kan hårförlängningen skada mitt hår?
I regel ska hårförlängningar inte skada håret om du följer salongens skötselråd. Om du inte sköter det kan det dock slita på ditt vanliga hår. Det viktigaste man ska tänka på är att alltid borsta håret försiktigt och absolut inte på fästerna. Man ska häller inte sätta upp för strama toffsar eftersom det drar för hårt på hårsäckarna. Sov alltid med tofs. Man ska alltid vara försiktig med hårförlängningen. Borsta alltid håret från topparna och uppåt.

Kan jag styla mitt hår som vanligt?
Du kan självklart tvätta, föna och styla håret som vanligt. Tänk dock på att använda värmeskyddande produkter samt produkter med mycket fukt. Håret brukar ofta vara hårt preparerat och är ofta glanslöst. Hårförlängningen mår bra av produkter med mycket protein. Hårförlängningen mår dock bäst av att självtorka. Tänk på att absolut inte platta eller locka på fästerna, de kan lossna. Oftast ansvarar vi inte för att sätta i slingor igen som lossnat av värmestyling, det är kundens ansvar.  

Hur tvättar jag ett hår med extension?
Du kan tvätta håret som vanligt, dock ej med huvudet upp och ned. Om du vill motverka trassel är det bra att endast "smeka" in shampoot, alltså dra nedåt istället för att gnugga in det. Många tror att man måste använda shampoo och balsam som är speciellt utvecklat för extensions, men det är en myt. Du kan använda ditt vanliga shampoo och balsam, använd dock helst produkter från frisören eftersom dem är skonsamma och inte skadar håret. Vissa billigare shampoo och balsam kan göra så att fästerna lossnar. 

Vilka produkter ska jag använda?
Tänk fukt och proteiner. Det är det viktigaste. Använd fuktgivande shampoo, balsam och inpackning (använd dock inte inpackning på fästerna). Använd ett proteinspray varje dag, som t.ex. Sebastians Potion 9 Lite. Använd alltid värmeskydd innan du värmestylar håret. Det är väldigt bra att använda serum och silkesdroppar i längderna för att få extra glans. Använd alltid produkter från frisören, de är skonsammast mot förlängningen. Jag har dock provat att jag allt tvärtom vad jag lärt mig och mina extensions mådde bra, men kan inte utala mig om det var tur eller inte.  

Kan jag bada med hårförlängningen?
Det går bra att bada med hårförlängning. Tänk dock på att helst bada med fläta, eftersom det motverkar trassel. Om du badar i saltvatten ska du helst tvätta håret direkt efter, eftersom saltvatten är uttorkande. 

Hur tar man ur hårförlängningen?
Man ska alltid ta ur sin hårförlängning hos frisör. Många gör det hemma med hjälp av aceton eller bensin, men det kan ge starka allergiska reaktioner i hårbotten och är absolut inte att rekommendera. Vi använder en speciell extensionremover som finns att köpa hos många återförsäljare om man absolut vill göra detta hemma. Men vi rekommenderar alla att komma till salongen och ta ut slingorna, då ser vi hur ditt hår har reagerat och kan klippa det om det blivit slitet eller dylikt. När vi tar ut slingorna blir det inget slitage och det brukar gå snabbt.

Syns det att jag har hårförlängning?
Oftast gör det inte det. Vi provar ut färgerna noga. Vi sätter dessutom aldrig i slingorna i kanterna av hårfästet, så du kan ha tofs som vanligt. Ibland kan det synas om fästerna växt ut mycket, men vanligtvis gör det inte det.


Vill du se exempel på dåliga hårförlängningar, googla på Britney Spears. Hon är känd för sina usla hårförlängningar, såhär får det absolut inte se ut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0