HÅRFÄRGNINGSGUIDE


Permanent hårfärg, intensivtoning, glanstoning, ljusfärg... Du har hört orden, men vet du vad dem egentligen är? Här kommer en liten hårfärgningsguide.

Permanent hårfärg

En permanent hårfärg är en hårfärg som är långvarig och kan inte tvättas ur. Det tränger sig in i hårstrået och tränger i pigment för att ge en djup färg. Man kan i princip färga håret i vilken nyans som helst, oavsätt utgångsläget, och täcker grått hår bäst av alla hårfärgningsmetoder. Permanent hårfärg kan inte ljusa upp håret mer än ett steg och fungerar bäst på ett ofärgat hår.

Ljusfärg

Ljusfärg är varken en färg eller blondering. Det ljusar upp håret 3-4 steg, men är inte lika skadligt för håret som blekning. Man använder ljusfärgning för att få ett blont resultat. Håret ska helst inte vara mörkare än ljusblont för att ljusfärgen ska ge ett bra resultat. Detta fungerar även bäst på ett ofärgat hår. 

Intensivtoning/Lättfärg

En intensivtoning är som en lättare färg. Det tränger in i hårstrået, men inte lika mycket som en permanent hårfärg. Den innehåller också mer färgpigment än en permanent hårfärg. Intensivtoningar används för att färga nyanser som ligger nära den naturliga nyansen eller mörkare. En intensivtoning håller i regel 20 tvättar, men det kan variera beroende av märke.

Lättoning

En lätttoning är fräschar upp den naturliga färgen och ger glans, det går inte att ändra färgnyans med detta preparat. Den lägger sig på hårstrået utan att tränga in i det. Detta gör att den lätt tvättas bort. En lättoning är ett bra alternativ till mycket torra hår, eftersom den försluter fjällskikten som hos ett torrt hår är öppna.

Glanstoning

Glanstoning är relativt nytt på marknaden och går endast att göra hos frisör. Det är en lättoning som inte ger någon färg utan endast ger glans och lyster. Detta är ett bra alternativ till torra och slitna hår med brist på naturlig glans.  

Blondering

En blondering eller blekning kan ljusa upp håret upp till 8 nyanser. Det är en mycket slitsam process som inte rekommenderas för riktigt torra och skadade hår. En blondering bleker både konstgjorda och hårets naturliga pigment. Efter en blondering går det att färga in vilka pigment som helst, eftersom alla tidigare pigment är helt eller delvis borttagna. 
 
Pigmenteringsblondering

Detta är också något nytt på marknaden. Det är en blondering som samtidigt som den ljusar upp, skjuter in färgpigment i hårstrået. Det är som en kombination av permanent hårfärg och blondering. Processen kan ljusa upp håret upp till 6 nyanser och ger ofta ett bättre resultat än klassisk blondering. 


Tänk på att... alltid konsultera med en frisör vilket färgningssätt som passar dig.

  
  

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0